۲۰ شهریور ۱۴۰۳، ۸:۳۷

مهر بررسی کرد؛

جهانِ بریکسی، کابوسِ بزرگ غرب/ آمریکا و اروپا دیگر سردمدار نیستند

جهانِ بریکسی، کابوسِ بزرگ غرب/ آمریکا و اروپا دیگر سردمدار نیستند

علاوه بر بسیاری از قدرت‌های مهم آسیایی و آفریقایی، کشورهایی همچون بلاروس نیز به دنبال پیوستن به بریکس هستند و چنین چیزی به معنای تغییر موازنه های قدرت در نظام بین الملل است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: اعلام وصول درخواست رسمی ترکیه برای پیوستن به گروه بریکس (BRICS)، خبر مهمی بود که عملاً کشورهای غربی را با یک شوک جدید روبرو کرد چرا که ترکیه عضو پیمان نظامی ناتو و نامزد پیوستن به اتحادیه اروپا است و می‌خواهد وارد گروه مهمی شود که دست کم سه قدرت بزرگ این گروه یعنی چین، روسیه و ایران، در جبهه مقابل منافع غرب قرار گرفته‌اند. در نتیجه، درک این موضوع مهم است که چرا حتی یک عضو ناتو هم به دنبال عضویت در بریکس است؟ پاسخ به این سوال، پرده از واقعیت‌های جدیدی بر می‌دارد که نظم نوین و تغییر موازنات قدرت در نظام بین‌الملل را به روشنی تشریح می‌کند.

قبلاً تنها برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی در این گروه عضو بودند اما حالا مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز به این جمع پیوسته‌اند و علاوه بر این، چندین کشور دیگر نیز در صف انتظار ایستاده‌اند. علاوه بر بسیاری از قدرت‌های مهم آسیایی و آفریقایی، کشورهایی همچون بلاروس نیز به دنبال پیوستن به بریکس هستند و با احتساب میزان جمعیت کشورهای عضو و همچنین با لحاظ نمودن ذخایر و پتانسیل اقتصادی آنها، می‌توان برای توصیف این وضعیت، از تعبیر «جهانِ بریکسی» استفاده کرد؛ جهانی که در آن، آمریکا و اروپا سردمدار نیستند و در برابر بزرگترین سازمان اقتصادی نظام بین الملل با محوریت آسیا و آفریقا، قرار گرفته‌اند.

واکنش کشورها به زورگویی غرب

سخنان ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه درباره بریکس، اهمیت نمادین ویژه‌ای دارد چرا که او در بیان دلایل تمایل کشورهای مختلف برای پیوستن به بریکس، از الفاظی استفاده کرده که ماهیت هالیوودی قدرت آمریکا را به خوبی وصف می‌کند. زاخارووا گفته است: «جهان از حملات مداوم آمریکا خسته است. کشورها تمایل دارند بر اساس اصول حقوق بین‌الملل به توسعه روابط ادامه دهند اما آمریکا، مانند دیوانه‌ای در یک فیلم هالیوودی، همه چیز را با تبر و اره برقی دنبال می‌کند و کشورها نیز به دنبال شکل جدیدی از تعامل هستند. به همین دلیل است که تاکنون بیش از ۳۰ کشور برای عضویت در بریکس، درخواست رسمی ارائه داده‌اند».

آسیا دارد حرف می‌زند

از دیرهنگام دو قدرت مهم آسیا یعنی چین و هندوستان عضو بریکس بودند اما با آمدن اعضای جدیدی همچون ایران، عربستان سعودی و امارات، وزنه کشورهای آسیایی سنگین‌تر شد. کشورهای آسیایی و آفریقایی، بریکس را جایگزینی برای نهادهای جهانی می‌دانند که تحت سلطه قدرت‌های سنتی غربی هستند و همواره به نابرابری شمال و جنوب دامن زده‌اند. حالا اعضای جدید امیدوارند با عضویت در بریکس، از مزایایی همچون تأمین مالی توسعه و افزایش تجارت و سرمایه گذاری استفاده کنند.

هم اکنون، کشورهای عضو بریکس، صاحب بازارهای در حال رشد سریع در جهان هستند که فرصت‌های بالقوه‌ای را برای تجارت، سرمایه گذاری و رشد اقتصادی برای کشورهای عضو، فراهم می‌کنند. عضویت در این گروه، باعث می‌شود کشورها دید سیاسی و نفوذ بیشتری در صحنه جهانی، به‌ویژه در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشند.

از دید تحلیلگران اقتصادی، بریکس جایگزینی برای نهادهای قدرتمند مالی غرب است. نهادهای مالی و سیاسی تحت سلطه غرب مانند بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول (IMF) و جی هفت (G۷)، همواره از ابزارهای مالی به نحوی استفاده کرده‌اند که باعث افزایش نابرابری و فقر شده است. در دوران شیوع ویروس کرونا، این کشورهای غربی بودند که با استفاده از حربه مالی انحصار و احتکار، عملاً بازار واکسن را در اختیار گرفتند و کشورهای دیگر نیز به این فکر افتادند که وقت آن فرا رسیده زیر این میز بزنند و با تقویت گروه‌های غیرغربی، موازنه را تغییر دهند.

عضویت در بریکس به کشورها اجازه می‌دهد تا شرکای اقتصادی و سیاسی خود را متنوع کنند و وابستگی خود را به هر کشور یا بلوکی کاهش دهند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت مسلم منطقه، عربستان سعودی به عنوان یک تولیدکننده و فروشنده بزرگ نفت و امارات به عنوان یک عنصر فعال در تجارت منطقه‌ای، عملاً به قدرت بریکس افزودند و حالا در صورت پیوستن ترکیه نیز، این گروه می‌تواند حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد.

اعضای جدید، از مالزی و تایلند تا الجزایر و بلاروس

اندونزی به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان اسلام، یکی از کشورهایی است که تمایل دارد به بریکس بپیوندد. در همین حال، دو قدرت آسیایی مهم دیگر یعنی تایلند و مالزی، برای حضور در بریکس اظهار تمایل کرده‌اند و با آمدن آنان بلوک آسیای جنوب شرقی، قدرت بیشتری خواهد گرفت و عملاً همکاری بین بریکس و اسه آن، شرایط را برای خلق فرصت‌های جدید سرمایه گذاری، فراهم خواهد کرد.

در آن سوی جهان و در قاره آفریقا، چند کشور دیگر در حال ورود به بریکس هستند و با آمدن آنان، قلمروی بریکس از حد ۲ عضو آفریقای جنوبی و اتیوپی فراتر می‌رود و یک قدرت گازی مهم همچون الجزایر به صف بریکسی‌ها می‌پیوندد و به دنبال آن، جمهوری دموکراتیک کنگو، کومور و گابن، درخواست خود را مطرح می‌کنند. در آسیای میانه، کشور مستعد و مهم قزاقستان در جست و جوی عضویت در بریکس است، جمهوری آذربایجان درخواست رسمی خود را اعلام کرده و دو کشور آمریکایِ لاتین یعنی بولیوی و کوبا نیز می‌خواهند بریکسی شوند. گسترش عضویت در بریکس، پاسخی مستقیم به تشدید رقابت دوقطبی است که به طور قابل‌توجهی عدم قطعیت‌های ژئوپلیتیکی جهانی را افزایش داده است.

در صورت پیوستن دو کشور آمریکای لاتین دیگر یعنی ونزوئلا و ویتنام به بریکس، موازنه‌های جدیدی شکل می‌گیرد که عملاً اقتصاد بین الملل را تحت تأثیر قرار خواهد داد. همزمان با آنها، بلاروس نیز به عنوان کشوری که به طور آشکار در برابر رویکرد ناتو و غرب ایستاده، به تقویت بریکس کمک خواهد کرد. اما اینها فقط نمونه‌هایی از ابراز تمایل عضویت کشورهای جدید است و مقامات کشورهای دیگری مانند بنگلادش، بحرین، نیجریه و سنگال نیز در حال پیمودن مسیر عضویت در بریکس هستند.

کد خبر 6220171

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • به GB ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      2 0
      هیچ کشوری در جهان از اسارت و کنترل خوشش نمی آید این حتی هم پیمانان حود امریکا را نگران میکند
    • NP IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      1 1
      ابتدا باید تلاش بشه ترکیه از ناتو خارج بشه و بعد به بریکس وارد بشه کشوری که تونسته منافع ملی سوریه و حاکمیت سوریه خاک اراضی ملی سوریه رو به چالش مشکلات بکشه پس قطعا می تونه کلی موانع مشکلا در درون بریکس به همراه ناتو ایجاد کنه
    • NP ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      1 1
      از نظر من باید از کشورهایی که عضو ناتو بودند و وارد بریکس شدن باید شرایط قرار داده بشه و حق خروج و بعد از خیانت برملا شدن در بریکس و مجددا به ناتو رفتن ملحق شده کاملا گرفته بشه
    • NP IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      2 3
      اینکه یک کشوری در هر دو عضو ناتو و بریکس باشه و بعد بریکس رو دچار مشکل چالش کنه یا جاسوس نفوذی باشه برای گزارش دادن ها در بریکس برای ناتو و غرب افراطیون و بعد از برملا شدن هر چیزی از بریکس خارج بشه مجددا بتونه در ناتو ادامه بده قابل پذیرش قبول نیست یا بریکس یا ناتو و با شرایط محکم سخت
    • NP IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      2 2
      شرایط محکم و سخت بدون بازگشت به ناتو و خروج
    • محسن IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
      2 1
      ترکیه نباید بیاد چون عضو ناتو و دورو هست
    • م. ن ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
      0 0
      ترکیه و هر کشور دیگری که خواست عضو بریکس بشه باید با قراردادهای بلند مدت جلو بیاد. ترکیه عضو اتحادیه اروپا نیست و نخواهد بود و همینطور ی ترکیه یک کاری با آنها میکنه برای تولید درآمد.
    • ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
      0 0
      ترکیه ،دوست دارد در تمام نهادهای بین المللی عضويت داشته باشه البته هم پیمانی در ناتو وبریکس، دقیقا متضاد هم هستند ،ترکیه حزب باد هستش ،وبیشتر قصد نفوذ وجاسوسی در بریکس رادارد وهم قصد رصد کشورها وخوش خدمتی به غرب راداردهمزمان که بظاهر از غزه حمایت می‌کند اما با اسرائیل رابطه نزدیکی دارد
    • رنجبر ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
      0 1
      اولین ومهم ترین ایجاد پولی به نام بریکس وجایگزین کردن آن دررابطه بین الملل یعنی نظام پولی واحد به جای دلارجهت ارتباط مالی یعنی سیستم مالی بدون کنترل غرب ومخصوصا آمریکا همان چیزی که ترامپ آنراباعث افول شدید آمریکا دانست افتاد ولاغیر
    • مدنی ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      1 0
      بریکس قلابی است غرب دانش و تکنولوژی دارد